ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orzechowo-zbożowe

Ciasteczka orzechowo-zbożowe

nazwa

Wykonanie

Wymyśliłam je i upiekłam w niedzielę, miałam okarę ze śmietany słonecznikowej i nie wiedziałam za bardzo co z nią zrobić, więc dlaczego nie ciastka? :) Fajne na przekąskę do pracy czy szkoły, są bardzo sycące i zapychające, i wystarczą 2-3, żeby się najeść.
Na 16 ciastek
1 szklanka orzechów ziemnych ( u mnie niestety solone )
Pół szklanki mąki razowej
Pół szklanki płatków żytnich
Pół szklanki słonecznika
Pół szklanki sezamu
Okara ze śmietany słonecznikowej ( ew. mieszanina mąki i płatków lub zmielone ziarna słonecznika )
2 łyżki siemienia lnianego
4-5 łyżek miodu sztucznego lub syropu z agawy
1/4 kostki wegańskiej margaryny ( u mnie do kremów )
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Margarynę zagniatamy z mąką, miodem i płatkami na gładką masę. Dodajemy okarę, sezam i siemię lniane, znowu wyrabiamy. Siekamy orzeszki ziemne, ale niezbyt drobno, i dodajemy je do masy razem ze słonecznikiem. Wszystko mieszamy i nie zwracamy uwagi na kłucie ciasteczek ;) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki wielkości pinpongowych piłeczek i spłaszczamy je jak placuszki. Pieczemy 15-20 minut i zostawiamy do ostygnięcia.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/11/ciasteczka-orzechowo-zbozowe.html