Wykonanie
Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów.
SKŁADNIKI700 ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka2- 3 łyżki
cukru200 g puree z dyni*250 g
masłaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPuree z dyni
Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną
dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż
zrobi się miękka. Następnie upieczoną
dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia
KremZagotować 500 ml
mleka, pozostałą części
mleka dokładnie wymieszać
żółtkami, obiema
mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować.
Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty
budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*
masło jak i
budyni powinny być w temperaturze pokojowej