Wykonanie
Dostałyśmy wielką 3,5kg
cukinię z mamą od znajomego...Nigdy nic nie robiłyśmy z
cukinii.Ja wiem, że można ja faszerować ale nie gdy jest takich rozmiarów...Na szczęście bratowa mojej mamy przyszła nam z pomocą i podarowała przepis na
cukiniowe ananasiki, które można powiedzieć, że znikają szybciej niż prawdziwe
ananasy ;)Jest to słodkie, małe i szybko znika, bo przygotowanie tego nie jest już tak szybkie ze względu na oczekiwanie...
Cukiniowe ananasiki można jeść same lub stosować do ciast zamiast
ananasa ;)Ja już zjadłam 3 słoiczki i stwierdziłam, że oszczędzam bo mam tylko 8 jeszcze, albo zabiorę się za kolejną partię ;)
Składniki:3 kg obranej i pokrojonej w kostkę
cukinii, bez pestek2 litry
wody3-5 łyżeczek kwasku
cytrynowego ( 3 wystarczą)2
cukry waniliowe(lub 1 duży)1 kg
cukruPrzygotowanie:Obierz
cukinie, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.Zagotuj 2 litry
wody z kwaskiem i zalej nimi
cukinie. Odstaw na 12 godzin.Przecedź
cukinię.
Wodę zagotuj, dodaj
cukier i
cukry waniliowe, wymieszaj aż
cukier się rozpuści.Wrzuć
cukinię i gotuj ok 10-15 minut, aż stanie się ona szklista (nie umiem tego inaczej wytłumaczyć).
Cukinie nakładaj do wyparzonych słoiczków, dolej
syrop, zakręć i odstaw do góry dnem.Jak słoiczki wystygną sprawdź czy wszystkie weki "trzymają" i zanieś je do spiżarki.Smacznego;)