ßßß
Składniki2 szkl mąki1 szkl cukru pudru20 dag masła1 jajko1 cukier waniliowycynamon- ilość wedle uznania (ja daję trzy łyżeczki)słoik jabłek prużonych lub kwaśne jabłkaPrzygotowanieWymieszać suche składniki, wsiekać masło, dodać jajko, zagnieść.Ciasto, jeśli jest za mokre, podsypywać mąką.Wstawić do lodówki na 30 min.Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprużyć lub też wykorzystać gotową masę.Foremki do tartaletek wysmarować masłem, obsypać bułka tartą i wyłożyć ciastem, podziurkować widelcem. 1/4 ciasta zostawićPiec w 200 st.C, około 10 min do lekkiego zarumienienia ciasta.Wyjąć z piecyka ciasto, nałożyć jabłka i zrobić kratkę z pozostałego ciasta lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach.Piec w 200st.C, około 15 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.Super smakuje z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną ;)Smacznego ;)