Wykonanie
Zastanawiałam się, dlaczego właściwie uwielbiam pichcić, i właśnie wczorajszy dzień pokazał mi dlaczego tak to lubię. Miałam ochotę razem z siostrą na coś słodkiego, ale większość składników, akurat teraz nam się pokończyła. Chwilę postałam zajrzałam do szafek, półek lodówki i, i mnie oświeciło. Zapaliła mi się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki eksperyment, ale co tam, kosz w domu jest. Zabrałam z szafek ostatnie szczątki
maki,
otrąb pszennych. Do lodówki pomaszerowałam po
jajka, kawałek
masła i mój cudownie ocalały słoiczek musu z antonówki. Zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. A swoje dzieło nazwałam Łyżkową, ponieważ większość składników wystarczyło mi na kilka łyżek. Teraz wiem co muszę kupić, bo się skończyło :). Wiem na pewno, że ta szarlotka zagości u mnie na
stole jeszcze nie raz. Wyszła przepyszna.

Składniki:Ciasto:
jajko3 łyżki
mąki6 łyżek
otrąb pszennych2 łyżki
mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące)2 łyżki
masła3 łyżki
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniapół opakowania
cukru waniliowego (łyżka)
Beza:3
białka5 łyżek
cukru pudrułyżka
mąki ziemniaczanejmój mus (a żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było jej tak na 5 porządnych łyżek)Wykonanie:
Maki przesiać dodać
otręby, proszek i
cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać
masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać
jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.
Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami
cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę
mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a
potem ubite
białka.Piec 50-60 minut.Ostudzić i wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością
otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**
beza z tą ilością
cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniejSmacznego :)