Wykonanie
Lato już dawno za nami a ochota na grillowe potrawy nie przeszła wraz z nadejściem jesieni. Na szczęście istnieje dużo różnych sposobów na zrobienie ich w domu np. na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku. Dziś chce zaprezentować jak w prosty sposób zrobić szaszłyki w piekarniku.Składniki:-4
piersi z kurczaka-3
cebule-1
papryka-2
kiełbasy (śląska lub zwyczajna)-
przyprawy (
przyprawa do grilla,
papryka,
majeranek)-patyczki do szaszłyków-
olejSposób przygotowania:Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kosteczkę o wielkości ok. 2x2 cm a następnie przyprawiamy.
Cebule kroimy na ćwiartki i oddzielamy warstwy a
paprykę w kostkę 2x2cm.
Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Składniki można nabijać na patyczki według uznania. Ja robiłam 3 rodzaje ze względu na różne gusta w rodzinie. Pierwsze były z piersią,
kiełbasą,
cebulą i
papryką. Drugie z piersią,
cebulą i
papryką. A trzecie z piersią i
cebulą. Kiedy już nabijemy składniki na patyczki układamy szaszłyki na blaszce. Dolewamy
olej i potrząsamy by cały rozpłynął się na powierzchni blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę co jakiś czas obracając.Smacznego! :)A.