Wykonanie
I już po Wigilii. Człowiek cały rok czeka na ten magiczny wieczór a on tak szybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz.

Składniki:1,5 szklanki
mąki tortowej4 płaskie łyżki
imbiru3 łyżki
przyprawy do piernikapłaska łyżeczka
sodypłaska łyżeczka
proszku do pieczenia10 łyżek
miodu125 g roztopionego
masłapół szklanki
brązowego cukru2
jajka200 ml
mlekaszczypta
soliDodatkowo:słoik
powideł śliwkowychWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
imbir,
przyprawę do piernika,
sodę,
proszek do pieczenia oraz
sól. Wszystko razem wymieszać.Do rondelka wkładamy
masło i
miód następnie podgrzewamy, dodajemy
potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy.
Mleko mieszamy z
jajkami.Do
mąki dodajemy nasz roztopiony
miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy
mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy
dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta.Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.Smacznego :)