Wykonanie
Tak, tak uwielbiam placki. Ale czasami nawet mnie nie chce się ich robić z samego rańca. Tylko jest mały problem..bo jeśli przyjdzie mi na nie ochota, to muszę je wtedy zjeść i koniec. W przeciwnym razie narażę siebie i innych na to, że mój dzień będzie.. delikatnie mówiąc nienajlepszy:) Rankiem nie bardzo mam ochotę na odmierzanie.. Dlatego żeby ułatwić sobie życie, przygotowuję mix który trzymam w słoiku, a gdy przyjdzie odpowiedni moment dodaję tylko
mleko,
jajko,
oliwę i ta dam! Góra naleśników robi się w oka mgnieniu:)

Składniki:150 g
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejłyżka
cukru1
jajko200 ml
mlekałyżka
oliwy do ciasta (czasem używam
oleju lnianego)Wykonanie:Suche składniki połącz ze sobą i przechowuj w zamkniętym słoiku. Gdy przyjdzie ten odpowiedni moment wysyp wszystko do miski dodaj
jajko,
mleko i
oliwę. Wymieszaj dokładnie aby ciasto nie miało grudek. Smaż partiami aż placki zaczną "bąbelkować". Wtedy przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z
miodem,
owocami lub ulubionymi dodatkami.Smacznego!