ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki dyniowe

Mini serniczki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Choć moje serniczki wyglądają jak plastikowa zabawka, to zapewniam was, że takową nie są. Dobrze, że udało mi się je szybko sfotografować, gdyż po chwili po serniczkach zostało tylko pyszne wspomnienie.
Do przygotowania 5-6 mini serniczków potrzebujemy:
400 g dyni Hokkaido lub piżmowej tzw. masłowej
2 gruszki
1 jabłko
1 serek Almette fruit z gruszką i jabłkiem lub naturalny
100 g masła
ok. 1-2 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
barwniki spożywcze
Dynie pokroić na małe kawałki (nie trzeba obierać ze skórki). Do rondelka z grubym dnem nalać odrobinę wody i wrzucić dynie, dusić na małym ogniu około 15 minut.
W tym czasie jabłko i gruszki obrać ze skórki i pokroić na cząstki, wrzucić do gotującej się dyni i dusić do miękkości wszystkich składników. Na samym końcu dodać masło, cukier do smak i zmiksować blenderem na gładką masę, odstawić do schłodzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku.
Do schłodzonej masy dyniowej dodać serek i dokładnie wymieszać masę, na samym końcu dodać żelatynę.
Gotową masę wylać do silikonowych foremek i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia.
Serniczki wyjąć z foremek, w zależności od kształtu foremek jakich użyliśmy można je lekko pomalować barwnikiem spożywczym, lub przybrać owocami.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/09/mini-serniczki-dyniowe.html