Wykonanie
Choć moje serniczki wyglądają jak plastikowa zabawka, to zapewniam was, że takową nie są. Dobrze, że udało mi się je szybko sfotografować, gdyż po chwili po serniczkach zostało tylko pyszne wspomnienie.

Do przygotowania 5-6 mini serniczków potrzebujemy:400 g dyni Hokkaido lub piżmowej tzw.
masłowej2
gruszki1
jabłko1
serek Almette fruit z
gruszką i
jabłkiem lub naturalny100 g
masłaok. 1-2 łyżki
cukru4 łyżeczki
żelatynybarwniki spożywczeDynie pokroić na małe kawałki (nie trzeba obierać ze skórki). Do rondelka z grubym dnem nalać odrobinę
wody i wrzucić
dynie, dusić na małym ogniu około 15 minut.W tym czasie
jabłko i
gruszki obrać ze skórki i pokroić na cząstki, wrzucić do gotującej się dyni i dusić do miękkości wszystkich składników. Na samym końcu dodać
masło,
cukier do smak i zmiksować blenderem na gładką masę, odstawić do schłodzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku.Do schłodzonej masy dyniowej dodać
serek i dokładnie wymieszać masę, na samym końcu dodać
żelatynę.Gotową masę wylać do silikonowych foremek i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia.Serniczki wyjąć z foremek, w zależności od kształtu foremek jakich użyliśmy można je lekko pomalować
barwnikiem spożywczym, lub przybrać
owocami.