ßßß Cookit - przepis na Tarta z łososiem i szparagami

Tarta z łososiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 3 porcje) na ciasto:
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- połowa awokado (ok. 80 g),
- 1 jajko (ok. 60 g),
- pół łyżeczki soli,
nadzienie:
- pęczek szparagów (ok. 500 g),
- ok. 200 g świeżego łososia,
- kulka mozarelli (ok. 125 g),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g).
Sposób przygotowania:
1. Blendujemy awokado i mieszamy z mąką i masłem.
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
4. Odcinamy skórę z łososia i kroimy w kostkę. Skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smażymy na patelni teflonowe przez ok. 5 min.
5. Odłamujemy końce szparagów. Przygotowane szparagi kroimy na drobniejsze kawałki. Grubsze łodygi gotujemy ok. 3 minuty a resztę cieńszych łodyg dodajemy na ok. 1 minutę przed końcem gotowania.
6. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem
i odstawiamy ponownie do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180 ⁰ C. Ciasto pieczemy przez
ok. 15 min.
7. Ciasto wyciągamy z piekarnika i smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy łososia, szparagi
i pokrojoną w plastry mozarellę. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Tarta jest bogata w:
- witaminę K (pochodzącą ze szparagów), biorącą udział w procesach krzepnięcia krwi.
- kwas foliowy (pochodzący ze szparagów), który reguluje prawidłową pracę układu nerwowego,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie
i przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które obniżają poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 463 , 60 kcal
Białko: 29,71 g
Tłuszcz: 25 , 06 g
Węglowodany: 36 , 17 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 31 g
Smacznego i zdrowego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/06/tarta-z-ososiem-i-szparagami.html