Wykonanie
Składniki:(na 3 porcje) na ciasto:- szklanka
mąki pszennej razowej (ok. 120 g),- 2 łyżeczki
masła (ok. 10 g),- połowa
awokado (ok. 80 g),- 1
jajko (ok. 60 g),- pół łyżeczki
soli,nadzienie:- pęczek
szparagów (ok. 500 g),- ok. 200 g
świeżego łososia,- kulka
mozarelli (ok. 125 g),- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego (ok. 20 g).Sposób przygotowania:1. Blendujemy
awokado i mieszamy z
mąką i
masłem.2. Dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto.3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.4. Odcinamy skórę z
łososia i kroimy w kostkę. Skrapiamy
cytryną i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem. Smażymy na patelni teflonowe przez ok. 5 min.5. Odłamujemy końce
szparagów. Przygotowane
szparagi kroimy na drobniejsze kawałki. Grubsze łodygi gotujemy ok. 3 minuty a resztę cieńszych łodyg dodajemy na ok. 1 minutę przed końcem gotowania.6. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcemi odstawiamy ponownie do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180 ⁰ C. Ciasto pieczemy przezok. 15 min.7. Ciasto wyciągamy z piekarnika i smarujemy
koncentratem pomidorowym. Układamy
łososia,
szparagii pokrojoną w plastry
mozarellę. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Tarta jest bogata w:- witaminę K (pochodzącą ze
szparagów), biorącą udział w procesach krzepnięcia
krwi.- kwas foliowy (pochodzący ze
szparagów), który reguluje prawidłową pracę układu nerwowego,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
łososia), które działają przeciwkrzepliwiei przeciwnowotworowo,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
awokado), które obniżają poziom cholesterolu.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 463 , 60 kcal
Białko: 29,71 gTłuszcz: 25 , 06 gWęglowodany: 36 , 17 gBłonnik pokarmowy : 6 , 31 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza