Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 250 g ugotowanej
ciecierzycy- 2 kawałki filetu z
łososia (ok. 200g),- łyżka
sezamu (ok. 10g),- 1 ząbek
czosnku-
sok z cytryny- 1 łyżka
oliwy (ok. 10g)-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1.
Ciecierzycę razem z
czosnkiem,
sokiem z cytryny i
oliwą miksujemy na gładką pastę (można dodać odrobinę
wody).2.
Łososia marynujemy w
soku z cytryny,
soli i
pieprzu.3.
Łososia posypujemy
sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min.
Pieczony
łosoś z
sezamem i
cieciorką jest bogaty w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
cieciorki), który
daje uczucie sytości,- żelazo (pochodzące z
cieciorki), które jest składnikiem hemoglobiny.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 230 gEnergia: 456 , 6 kcal
Białko: 35,0 gTłuszcze: 23 , 2 gWęglowodany: 32,1gBłonnik pokarmowy : 5 , 3 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza