Wykonanie
Składniki(na 12 porcji)- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 240 g),- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- ¼ szklanki
cukru (ok. 50 g),- 5 łyżek
oleju rzepakowego (ok. 50 g)- 4
jajka (ok. 240 g),- 1 opakowanie
jogurtu naturalnego (ok. 150 g),- 10
moreli (ok. 300 g). Sposób przygotowania1.
Jajka i
jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.2. Ubijamy
jajka z
cukrem.3. Do masy dodajemy
jogurt,
olej, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia.4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.5. Połówki
moreli układamy na cieście.6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 ⁰ C piekarnika na ok. 45 min.
Jogurtowe ciasto z
morelami jest bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 80 gEnergia: 156 , 4 kcal
Białko: 5,6 gTłuszcze: 6 , 7 gWęglowodany: 20 , 9 gBłonnik pokarmowy : 2 , 5 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tęcza