Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)Risotto- 1 szklanka
ryżu do risotto (ok. 200g),- 3-4 szklanki
bulionu warzywnego,- 1 łyżeczka
masła (ok. 5g),- 1
cebula (ok. 40g),- skórka starta z 1
cytryny oraz sok z 1/3
cytryny,-
przyprawy:
pieprz,
kurkuma,
estragon.
Łosoś - 300 g filetu z
łososia ze skórą,- sok z ½
cytryny,-
przyprawy:
kurkuma,
ostra paprykaSposób przygotowania1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę
masła.2. Na
maśle podsmażamy pokrojoną drobno
cebulę.3. Do
cebuli dodajemy
ryż i smażymy ok. 1 min.4. Do
ryżu wlewamy ½ szklanki
wywaru i czekamy aż
wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka
razy (gotujemy ok. 20 min). Do
ryżu dodajemy skórkę i
sok z cytryny, odrobinę
kurkumy,
estragonu i
pieprzu.5. Kawałki
łososia zamarynowanego w
soku z cytryny,
kurkumie i
papryce ostrej smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 gEnergia: 533 , 1 kcal
Białko: 35,1 gTłuszcze: 21 , 1 gWęglowodany: 47 , 1 gBłonnik pokarmowy : 3 , 1 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza