ßßß Cookit - przepis na Risotto cytrynowe z łososiem

Risotto cytrynowe z łososiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
Risotto
- 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g),
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 cebula (ok. 40g),- skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny,
- przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon.
Łosoś - 300 g filetu z łososia ze skórą,- sok z ½ cytryny,
- przyprawy: kurkuma, ostra papryka
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła.
2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min.
4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu.
5. Kawałki łososia zamarynowanego w soku z cytryny, kurkumie i papryce ostrej smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 350 g
Energia: 533 , 1 kcal
Białko: 35,1 g
Tłuszcze: 21 , 1 g
Węglowodany: 47 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 1 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/12/risotto-cytrynowe-z-ososiem.html