Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- 2
marchewki (ok. 90g)- ½ kg
botwinki,- 2
ziemniaki (ok. 140g),- litr
wody,- ½ opakowania
jogurtu greckiego (ok. 100g),-
przyprawy:
sól,
pieprz i
pietruszkaSposób przygotowania1. Kroimy
marchewkę i
buraczki w plastry a
ziemniaki w kostkę.2. Warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 min.3. Po 15 minutach, dodajemy drobno pokrojoną
botwinkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min.4. Całość zagęszczamy
jogurtem i doprawiamy do smaku.

Zupa botwinkowa jest bogata w:- żalazo, które odpowiada za transport tlenu w organizmie,- β- karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 450 gEnergia: 88 kcal
Białko: 4,2 gTłuszcze: 3 , 7 gWęglowodany: 16 , 2 gBłonnik pokarmowy : 6 , 8 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza