ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 4 porcje)
- 2 marchewki (ok. 90g)
- ½ kg botwinki,
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- litr wody,
- ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz i pietruszka
Sposób przygotowania
1. Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki w kostkę.
2. Warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 min.
3. Po 15 minutach, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
4. Całość zagęszczamy jogurtem i doprawiamy do smaku.
Zupa botwinkowa jest bogata w:
- żalazo, które odpowiada za transport tlenu w organizmie,
- β- karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 88 kcal
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 3 , 7 g
Węglowodany: 16 , 2 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 8 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/07/botwinka.html