ßßß Cookit - przepis na Krem kukurydziany

Krem kukurydziany

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
- 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g),
- 1 cebula (ok.40g)
- łyżka oleju rzepakowego (ok.10g)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem.
3. Całość gotujemy ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i miksujemy na gładki krem.
5. Krem doprawiamy do smaku przyprawami.
Krem jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 290 g
Energia: 108 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcze: 3 , 2 g
Węglowodany: 20 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 84 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/05/krem-kukurydziany.html