Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 3 szklanki
bulionu warzywnego (ok.750ml),- 2
ziemniaki (ok. 140g),- puszka
kukurydzy konserwowej (ok. 220g),- 1
cebula (ok.40g)- łyżka
oleju rzepakowego (ok.10g)-
przyprawy:
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka.Sposób przygotowania:1.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju rzepakowym.2.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej
cebuli i zalewamy
bulionem.3. Całość gotujemy ok. 30 min, aż
ziemniaki będą miękkie.4. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną
kukurydzę i miksujemy na gładki krem.5. Krem doprawiamy do smaku
przyprawami.

Krem jest bogaty w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 290 gEnergia: 108 kcal
Białko: 2,4 gTłuszcze: 3 , 2 gWęglowodany: 20 , 1 gBłonnik pokarmowy : 2 , 84 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza