Wykonanie
Mam dla Was kolejny post promujący akcję : "Słodkie życie bez
cukru", która naprawdę dała mi dużo do myślenia na temat
cukru. Myślę, że mój wpis przyda się wszystkim ale w szczególności tym, którzy planują coś pomóc swojemu zdrowiu.Jak wszyscy dobrze o tym wiemy
cukier to główny składnik naszej codziennej siły, energii. Jest takim naszym paliwem, bez którego nie będziemy wstanie funkcjonować szybciej i sprawniej.Medyczne ciekawostki ale bardzo ważne i może nawet przerażające:
Cukier rafinowany przechodzi do naszego krwiobiegu bardzo szybko i w gigantycznych ilościach co wywołuje duży szok dla naszego żółądka i trzustki. W ten oto sposób nasz organizm się zakwasza i
traci wapień, który jest na potrzebny.
Cukier często nazywany jest "białą śmiercią" lub "
białym zabójcą" nie byle
czemu. Nadmiar
cukru powoduje otyłość, która coraz częściej jest spotykana, a co najgorsze u dzieci. Ale także inne choroby jak: wysokie ciśnienie
krwi, cukrzycę, choroby
serca, anemię, spadek odporności a także nie zdrowe dla naszych zębów, próchnicę. Najgorszą z przyczyn, które może wywołać to RAK .Sama jestem osobą dla której
cukier i
słodycze to całe życie i jedyne paliwo. Dołącząjąc do akcji i wczytując się coraz to głębiej w tematykę zdałam sobie sprawę to wcale nie są żarty tylko bardzo poważna sprawa. Od tamtej
pory szczególnie zwracam uwagę na przepisy, co do nich dodaje i jeśli tylko jest taka możliwość zamieniam
cukier inną substancją słodzącą.Moje TOP 5 najczęściej spotykanych i wszędzie dostępnych zamienników:1.
MIÓDNasz ukochany
miód prosto od pszczółek jest o wiele bardziej kaloryczny niż zwykły
cukier i milion
razy słodszy a zdrowszy. Nie zaburza równowagi mineralnej naszego organizmu w porównaniu do
cukru. Głównymi składnikami
miodu są fruktoza i glukoza, które dobrze nam się przyswajają. Ma też małą ilość minerałów takich jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i jód.
Miód przyswaja też bardzo dużo żelaza.
2.
SYROP KLONOWYSok uzyskujemy z wnętrza pnia klonu, który jest przeźroczysty z lekko żółtawą barwą i bardzo słodki.
Syrop uzyskujemy poprzez odparowanie nadmiaru
wody. Gotowy
syrop ma złocisty kolor, lekko brązowy, jest bardzo słodki i klejący. Zawiera dużo minerałów jak: magnez, fosfor, potas.Możemy nim polewać naleśniki, tosty francuskie,
lody a nawet dodawać do sałatek. Idealnie pasuje do wypieków.
3.
KSYLITOL (
cukier brzozowy)Jest to naturalny
cukier uzyskiwany najczęściej z brzozy. Jest tak samo słodki jak zwykły
cukier lecz zawiera o 40% mniej kalorii.
Ksylitol jest idealną odwrotnością
cukru. Gdy
cukier rozwala nam pół organizmu
ksyliol to naprawia. Chroni przed chronicznymi chorobami a także opóźnia starzenie się.
Ksylitol ma mnostwo zalet, więc wymienianie ich zajęło by mnóstwo czasu a nikt by tego tutaj nie czytał. Jedynm słowem to chyba najlepszy zamiennik
cukru.WADA: Uwaga
ksylitol jest zdrową wersją
cukru, lecz NIE KARMELIZUJE SIĘ .
4.
STEWIAJest 300x słodsza niż
cukier i prawie w ogóle nie jest kaloryczna. Do jej produkcji używamy liści świeżych bądż suchych. Najlepsze są te prosto po zerwaniu, ponieważ mają najwięcej wartości.W medycynie naturalnej używany jest do zabijania bakterii, jest moczopędna.
5.
SYROP Z AGAWYSyrop jest produkwany w Meksyku najczęściej z kaktusa Agave. Smak możemy porównać do rozcieńczonego
miodu lub
syropu klonowego. Agawa zawiera inuliny - naturalny probiotyk, który obniża nam poziom cholesterolu, usprawnia pracę układu pokarmowego. Przyspiesza przemianę materii.
Mam nadzieję, że post przypadł wszystkim do gustu.