Wykonanie
Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej
kaszy gryczanej i
mięsa mielonego, doprawione
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko
kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim
czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki są proste, a zarazem wykwintne. Warto je wprowadzić na stałe do swojego menu :)Hreczanyki tradycyjnie podawano z sosem
śmietanowym z
czosnkiem, doprawionym
solą i
pieprzem.Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast
mięsa do
kaszy dodaje się
biały ser (
twaróg).
Składniki:300 g
mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)300 g
kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)3
jajka4 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przestudzić. Do miski przełożyć
kaszę, dodać
mięso,
jajka,
czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze posolić. Dodać niecałą łyżeczkę świeżego
pieprzu. Z tych składników wyrobić masę, z której dłońmi zwilżonymi
wodą formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym
oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku.
Przepis bierze udział w akcji: