ßßß

Składniki:1 1/2 szklanki zmielonych migdałów1/4 szklanki mąki kokosowej150g prawdziwego masła1 duże jajko od szczęśliwej kury1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka cynamonuNadzienie:Kruszonka:1 1/2 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych1/2 szklanki pokruszonych płatków migdałów1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 jajka od szczęśliwej kuryNagrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie przygotowujemy spód do tarty. Jajko, wanilię i cynamon mieszamy mikserem, dodajemy obie mąki i mieszamy (jeżeli lubicie słodsze desery można dodać odrobinę syropu z agawy lub miodu).Prostokątną formę lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wykładamy do formy i lekko zwilżonymi rękoma równomiernie rozprowadzamy. Należy lekko dociskać.Tak przygotowaną podstawę podpiekamy w piekarniku przez 15 minut.Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. W między czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Surową żurawinę należy umyć i przekroić na połówki, następnie poukładać na podpieczonym spodzie (żurawiną ze słoiczka smarujemy podpieczony spód).Jajka rozbijamy rózgą, dodajemy wanilię, wiórki kokosowe i migdały. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch tarty.Temperaturę obniżamy do 160°C i pieczemy przez 35 minut, aż góra ładnie się zezłoci. Gotową tarte odstawiamy do ostygnięcia.Kroimy przed podaniem.
Smacznego...