ßßß Cookit - przepis na Kaszak - ciasto z kaszą manną

Kaszak - ciasto z kaszą manną

nazwa

Wykonanie

Baaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :)
Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w tym przypadku - ciasto jest bardzo smaczne, przypadnie do gustu także niejadkom, które za kaszą nie przepadają. Jestem przekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :)
Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać się z kilkoma nazwami tego ciasta: kaszak, kasznik, stefania, a nawet oszukany sernik.
Ciasto proponuję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej na najwyższej półce w lodówce (na niższych, gdzie jest zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną.
Składniki:
Ciasto jasne:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki kaszy manny
1 kostka masła lub margaryny
Ciasto ciemne:
składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao
Dodatkowo:
8 paczek herbatników petit beurre
Przygotowanie:
Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.
Ciasto jasne:
W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki.
Ciasto ciemne:
Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.
Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz czekoladowy lub polewę na bazie kakao :)
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/02/kaszak-ciasto-z-kasza-manna.html