Wykonanie

Tym razem mamy dla was nie tyle przepis co bardziej pomysł. Bo trudno przepisem nazwać zasypanie
pomarańczy cukrem. Ale pomysł za to jest naprawdę zacny. Nie raz zapewne piliście
herbatę z
cytryną. A próbowaliście kiedyś zastąpić
cytrynę pomarańczą? Jeśli nie, to
pora nadrobić zaległości. Powoli nadchodzą chodne dni i połączenie
herbaty z
pomarańczą spisze się tak dobrze jak nic innego. Ale warto taką
pomarańczę najpierw sobie przygotować. Taka po prostu pokrojona też oczywiście się nada, ale ta przygotowana według naszego pomysłu powali was na kolana. W tym przepisie używamy zarówno
pomarańczy jak i
cytryn, ale
cytryny to bardziej dla
syropu, który tworzy się przy okazji. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je również wykorzystać do
herbaty. A dodatkowo wspomnianym
syropem warto też aromatyzować
herbaty. My w ogóle nie słodzimy ani
herbaty ani
kawy, ale dodatek takiego
syropu nadaje naprawdę głębi smaku.A skoro
mowa o
cytrynie to za parę dni powiemy wam jak wykorzystać ją również do
herbaty, tym razem z dodatkiem
rumu.1
pomarańcza1 mała
cytrynacukiersłoik ok. 500 ml
Pomarańczę i
cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować. Kroimy je na plastry i układamy naprzemiennie w słoiku, każdy plaster posypując łyżeczką
cukru. Wstrząsamy, odstawiamy do lodówki. Co jakiś czas wstrząsamy, aby
cukier się rozpuścił i wtedy jest już gotowe do użycia. Przechowujemy w lodówce.Smacznego!

