Wykonanie
Nadmiar
cytryny w moim domu kroiłam w plastry i zamrażałam.
Potem natknęłam się na ten przepis, który jest idealny na nadchodzące chłodne wieczory i zimę. Przepis autorski Oli, która prowadzi blog Słodkie rozmyślania .
Składniki : Składniki na słoiczek pojemności 250 ml
cytryna1/2 - 3/4 szklanki
cukru1/3 filiżanki
rumuCytrynę szorujemy dokładnie pod
wodą, sparzamy, kroimy w cienkie plasterki. Układamy w wyparzonych słoikach. Zasypujemy
cukrem, wstrząsamy. Można poczekać aż
cukier się rozpuści lub od razu zalać
rumem. Po zalaniu
rumem słoiki szczelnie zakręcamy i mocno wstrząsamy. Robimy tak od czasu do czasu aż
cukier się rozpuści i już gotowe.Dodajemy do
herbaty plasterek
cytrynki i trochę zalewy.Zasięgłam porady autorki i tak przygotowane słoiczki można przechowywać bardzo długo, pół roku a nawet dłużej.