Wykonanie
Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na
pomarańcze w
syropie do
herbaty, a teraz
pora na
cytryny.
Cytryna do
herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet wspominanie o tym jest pozbawione racji bytu. Jak kogokolwiek spytacie jaki
owoc najlepiej pasuje do
herbaty to pewnie każdy powie, że
cytryna. Ale my mamy nieco inny pomysł. Nie dość, że
cytryny w pysznym
syropie, to jeszcze ten
syrop jest
alkoholowy. Czy można chcieć więcej? Akurat wielkimi krokami zbliża się zima więc taka
herbata będzie na wagę złota. Nie dość, że smakuje doskonale to jeszcze rozgrzeje, gdy zmarznięci po całym dniu wrócicie do domu. Przygotowanie ich zajmie dosłownie parę chwil, a efekt was zaskoczy, to pewne.Z początku dość nieufnie podchodziliśmy do takich eksperymentów. Bo lubimy i
alkohol i
herbatę. Ale raczej osobno.
Herbata "z prądem" nigdy nie była naszym ulubionym
napojem. Ale dodatek
cytryny i słodkiego
alkoholowego syropu naprawdę zmienia tutaj wszystko,
herbata nabiera głębi i zupełnie nowego smaku.1
cytryna0,5 szklanki
cukru100 ml
rumusłoik ok. 500 mlPrzed pokrojeniem
cytrynę musimy porządnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Słoik wyparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy
cytrynę w plasterki, układamy w słoiku, zasypujemy
cukrem i zalewamy
rumem. Wstrząsamy co jakiś czas aby
cukier się rozpuścił. Gdy to nastąpi
cytryny są gotowe do spożycia. Do
herbaty dajemy jeden plasterek i odrobinę
syropu ze słoika.
Cytryny takie można przechowywać nawet kilka miesięcy. My trzymamy je w lodówce.Smacznego!