Wykonanie
Zachęcona przepisem Domi w kuchni na muffinki
mandarynkowe, postanowiłam również zrobić swoje babeczki z udziałem tych
owoców. Z uwagi na to, że miałam dużo
białek w lodówce, postanowiłam upiec je tylko z ich udziałem, korzystając z przepisu na piegusa . Muffinki wyszły bardzo aromatyczne,
gorzka czekolada znakomicie dopasowała się do słodkiego
mandarynkowego smaku.

Składniki na ok. 20 muffinek:8
białek3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
masłaszczypta
solisok z 3
mandarynekskórka otarta z 1
mandarynki1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladypłatki migdałowe1.
Masło rozpuścić w rondlu. Odstawić do przestygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 °C.2.
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem i szczyptą
soli.3. Otrzeć skórkę z jednej porządnie umytej
mandarynki. Wycisnąć sok z
mandarynek.4.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie mieszając połączyć z pianą z
białek.5. Do mieszaniny dodać stopniowo sok z
mandarynek i skórkę, na samym końcu przestudzone rozpuszczone
masło.6. Nakładać porcje ciasta do papilotek (tak aby wypełniły je w 3/4). Papilotki muszą być oczywiście ustawione w formie do pieczenia babeczek, no chyba, że używamy silikonowym foremek do muffinów.7. Piec każdą partię ok. 20 minut.Muffiny dodaję do akcji Muffinkowe Zimowisko 2014: