Wykonanie
Moja mama odkryła tę
sałatkę jakiś czas temu, jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest przede wszystkim dużo lżejsza.
Majonez nie jest tutaj koniecznym składnikiem, ale ja mam do niego słabość.

Składniki:500 g
pieczarek1 duże
jabłko (np. ligol)1 jasnozielona część
pora1/2 puszki
groszku konserwowego1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu2 łyżki
majonezu1.
Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na sicie.2.
Jabłko obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.3.
Pora kroimy wzdłuż na cienkie paski, a następnie siekamy w poprzek.4. Odsączamy
groszek z zalewy.5. Składniki mieszamy z
pieprzem i
majonezem.
Sałatka idealnie pasuje na wielkanocny stół, szczególnie śniadanie.