Wykonanie
Jakie jest idealnie pasujące warzywo do łososia? Oczywiście świeży
ogórek! Zamiast przygotowywać znów kanapki z plastrami
łososia i
ogórka, podałam go tym razem w nieco inny sposób. W końcu miałam okazję wykorzystać pierścienie do deserów i przystawek, jakie dostałam na gwiazdkę.Składniki na 1 porcję:1/3
ogórka wężowego100 g
łososia wędzonego3
zielone oliwkiłyżka posiekanego
koperku + 1 gałązka do dekoracjiłyżka
soku z cytryny2 łyżki
jogurtu naturalnegoewentualnie
kolorowy pieprz mielony
Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego pierścienia do przystawek ułożonego na dużym talerzu. Lekko ugniatamy. Ręcznikiem papierowym wycieramy sok, jaki wycieknie z
ogórka.
Łososia drobno siekamy i układamy na warstwie
ogórka. Znów lekko ugniatamy i zdejmujemy pierścień.Wierzch naszej przystawki dekorujemy krążkami zielonych
oliwek oraz gałązką
koperku.Przygotowujemy sos z
soku z cytryny,
jogurtu i posiekanego
koperku, który ostrożnie wylewamy wokół przystawki.
Przystawka świetnie pasuje do kończącej się już jutro akcji Bądź Fit na Wiosnę!