ßßß Cookit - przepis na Camembert de Pays ze szparagami

Camembert de Pays ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Odkąd zobaczyłam ten przepis w starym wydaniu czasopisma
"A tavola" wiedziałam, że z pewnością sporządzę tę
przekąskę.
Ser, który wykorzystałam był
bardzo dojrzały. Intensywny
zapach dodawał szlachetności
a miękkie i aksamitne wnętrze
wypłynęło od razu po kontakcie z nożem. W oryginalnym przepisie
użyte zostały zielone szparagi,
co wpłynęło pozytywnie na walory wizualne dania.
Płynny syrop ziołowy (można zastąpić go syropem z agawy lub miodem)
dodaje delikatnej słodyczy.
Całość komponuje się harmonijnie i niezwykle zachęcająco.
Składniki:
3-4 szparagi, krążek sera Camembert de Pays 250 g, pół papryczki peperoni,
2-3 plasterki polędwicy łososiowej, natka pietruszki, 3 łyżki syropu ziołowego.
Ser wyjęłam z lodówki pół godziny przed planowanym posiłkiem.
Szparagi obrałam, pokroiłam, wrzuciłam do wrzącej, lekko osolonej wody na 4 minuty. Na półmisku delikatnie umieściłam ser, udekorowałam
pozostałymi składnikami.
Bardzo smacznie polecam szczególnie z lampką białego, półwytrawnego wina :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/11/camembert-de-pays-ze-szparagami.html