Wykonanie
Pyszna
sałatka na ciepło z pieczoną
dynią. Lekko słodka
dynia pieczona z
ziołami do tego słona
feta i chrupiące
orzeszki pinii.

Składniki (na około 2-3 porcje):kawałek dyni około 400 gramkawałek
sera feta (około 80 gram)około 2 łyżki
orzeszków piniiulubiona mieszanka
sałat2-3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
przyprawy:
suszone oregano, suszony
rozmaryn oraz
suszona szałwia, po około 1-2 łyżeczkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Następnie polać
oliwą z oliwek, oprószyć
solą,
pieprzem oraz posypać
przyprawami i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości – około 30 minut.
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu,
orzeszki pinii lekko przyrumienić na suchej patelni (dosłownie minutę, aby były tylko lekko zrumienione!) i rozrzucić na sałacie, na wierzch dodać upieczoną
dynię oraz pokruszyć
ser feta, wszystko polać sosem, który powstał
spod pieczenia dyni.
