Wykonanie
Prosta i pyszna przekąska na ciepło. Doskonałe danie na kolacje albo na przystawkę przed daniem głównym.

Składniki:kilka figkawałek ulubionego
sera pleśniowegokilka plasterków
szynki parmeńskiej (albo innej suchej np. serrano)odrobina suszonych
ziół: u mnie
oregano, ale
tymianek też będzie pasował
miódPrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Figi umyć, osuszyć, następnie naciąć na ćwiartki od góry, ale nie do końca. Od sposobu można odkroić odrobinę tak aby
figi stały pionowo i nie przewracały się. Do środka każdej
figi włożyć kawałek
sera pleśniowego i następnie każdy
owoc owinąć plasterkiem
szynki parmeńskiej. Wszystko oprószyć lekko
ziołami i włożyć do piekarnika na około 10-15 minut – chodzi tylko o to aby
ser dobrze się roztopił i
szynka lekko przypiekła,
figi nie powinny być bardzo gorące gdyż zaczną się rozpadać. Po wyjęciu z piekarnika można polać
owoce lekko
miodem, dla dodatkowej
słodyczy i smaku.
