ßßß
Składniki:kilka figkawałek ulubionego sera pleśniowegokilka plasterków szynki parmeńskiej (albo innej suchej np. serrano)odrobina suszonych ziół: u mnie oregano, ale tymianek też będzie pasowałmiódPrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 200 stopni. Figi umyć, osuszyć, następnie naciąć na ćwiartki od góry, ale nie do końca. Od sposobu można odkroić odrobinę tak aby figi stały pionowo i nie przewracały się. Do środka każdej figi włożyć kawałek sera pleśniowego i następnie każdy owoc owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Wszystko oprószyć lekko ziołami i włożyć do piekarnika na około 10-15 minut – chodzi tylko o to aby ser dobrze się roztopił i szynka lekko przypiekła, figi nie powinny być bardzo gorące gdyż zaczną się rozpadać. Po wyjęciu z piekarnika można polać owoce lekko miodem, dla dodatkowej słodyczy i smaku.