ßßß
(6 porcji)Składniki:2 duże pory, umyte i pokrojone w plastry50 g masła750 g (około 3) cukinii, pokrojonych w plastry2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego80 g sera Brie, pokrojonego w plastryPrzygotowanie:W większym garnku rozpuść na średnim ogniu masło i podsmaż na nim pory do miękkości. Następnie dodaj cukinię, ziemniaki, wlej bulion i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.Po tym czasie dodaj Brie i gotuj kolejne kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Teraz zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitego kremu.Postaw ponownie na ogniu, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.Smacznego!
English versionCourgette and brie soup(6 servings)Ingredients:2 large leeks, washed and sliced50 g butter750g (about 3) courgettes, sliced2 medium sized potatoes, peeled and cubed1 litre chicken or vegetable stock80 g Brie, slicedPreparation:Sauté the sliced leeks in the butter until soft. Add the courgettes, potatoes and stock and simmer for approximately 20 minutes or until the vegetables are soft.Add the brie and simmer for a further couple of minutes just to soften the cheese. Remove from the heat and pureé the mixture until smooth.Heat through, check for seasoning and serve.Enjoy!
Share the post "Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup"


