ßßß
Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto(2 porcje)Składniki:2 łyżeczki oleju rzepakowego4 kotleciki jagnięce, górka3 szalotki, posiekane (lub 1 cebula)1/2 szklanki Porto1/2 szklanki bulionu z kurczaka1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)3 łyżki dżemu wiśniowego1 łyżka octu balsamicznego1/2 łyżeczki mielonego kardamonusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyj i osusz kotleciki i dopraw dobrze solą i pieprzem.Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż kotleciki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony (moje wyszły lekko różowe w środku). Wyjmij je z patelni i odlej wytopiony tłuszcz.Włóż szalotki lub cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino, bulion, wiśnie, dżem wiśniowy, ocet balsamiczny i kardamon i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zdrapując ewentualne pozostałości kotletów z dna patelni, do momentu aż sos ładnie zgęstnieje, około 6-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Wyłóż kotlety na talerze, polej sosem i podawaj np. z puree ziemniaczanym .Smacznego!
English version(2 servings)Ingredients:2 teaspoons canola oil4 lamb chops3 shallots, chopped1/2 cup Port1/2 cup chicken stock1/2 cup cherries3 tablespoons cherry jam1 tablespoon balsamic vinegar1/2 teaspoon ground cardamomsalt and pepper to tastePreparation:Season the lamb chops with salt and pepper.Heat the oil in a pan. Add the lamb chops and cook until they reach the desired doneness, about 5 minutes per side to get a thick chop to medium rare. Set the lamb aside and drain the drippings from the pan.Add the shallots and saute for 1 minute. Add the port, broth, cherries, cherry jam, balsamic vinegar and cardamom and deglaze the pan. Bring the mixture to a boil and simmer until it thickens to form a sauce, about 6-10 minutes. Season with salt and pepper.Enjoy!
Share the post "Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce"


