Wykonanie
Share the post "Kotleciki jagnięce w sosie z
wiśniami i
Porto / Lamb
chops in cherry and
Port sauce"Nie jesteśmy wielkimi fanami
jagnięciny ani
baraniny, jednak któregoś pięknego dnia w jednym z moich ulubionych sklepów była promocja, której nie potrafiłam się oprzeć. W taki sposób zostałam posiadaczką pięknych kotlecików jagnięcych i postanowiłam przygotować je w bardzo klasyczny sposób. Kotleciki zostały delikatnie obsmażone (tak by były lekko różowe w środku) i podane z przepysznym sosem z
wiśniami i
słodkim winem Porto. Danie jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Polecam na obiad w zapracowanym tygodniu, jak i na szczególną okazję. Polecam!Scroll down for recipe in English

Kotleciki jagnięce w sosie z
wiśniami i
Porto(2 porcje)Składniki:2 łyżeczki
oleju rzepakowego4 kotleciki jagnięce, górka3
szalotki, posiekane (lub 1
cebula)1/2 szklanki
Porto1/2 szklanki
bulionu z kurczaka1/2 szklanki
wiśni (mogą być mrożone)3 łyżki
dżemu wiśniowego1 łyżka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki mielonego
kardamonusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyj i osusz kotleciki i dopraw dobrze
solą i
pieprzem.Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu
olej i włóż kotleciki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony (moje wyszły lekko różowe w środku). Wyjmij je z patelni i odlej wytopiony tłuszcz.Włóż
szalotki lub
cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj
wino,
bulion,
wiśnie,
dżem wiśniowy,
ocet balsamiczny i
kardamon i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zdrapując ewentualne pozostałości kotletów z dna patelni, do momentu aż sos ładnie zgęstnieje, około 6-10 minut. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wyłóż kotlety na talerze, polej sosem i podawaj np. z puree ziemniaczanym .Smacznego!

English version(2 servings)Ingredients:2 teaspoons canola oil4 lamb
chops3 shallots, chopped1/2 cup
Port1/2 cup chicken stock1/2 cup cherries3 tablespoons cherry jam1 tablespoon balsamic vinegar1/2 teaspoon ground cardamomsalt and pepper to tastePreparation:Season the lamb
chops with salt and pepper.Heat the oil in a pan. Add the lamb
chops and cook until they reach the desired doneness, about 5 minutes per
side to get a thick chop to medium
rare. Set the lamb aside and drain the drippings from the pan.Add the shallots and saute for 1 minute. Add the
port, broth, cherries, cherry jam, balsamic vinegar and cardamom and deglaze the pan. Bring the mixture to a boil and simmer until it thickens to form a sauce, about 6-10 minutes. Season with salt and pepper.Enjoy!


Share the post "Kotleciki jagnięce w sosie z
wiśniami i
Porto / Lamb
chops in cherry and
Port sauce"



