Wykonanie
Enchiladas, to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Dzisiaj proponuję mocno uproszczoną wersję tego klasycznego dania, z
kurczakiem,
mozzarellą i
cheddarem,a to wszystko zapieczone pod prostym sosem
śmietanowym z dodatkiem marynowanych
papryczek pepperoni. Doskonały i szybki pomysł na na danie obiadowe w tzw. „tygodniu”. Polecam!Scroll down for English(3 porcje)Składniki:6 średnich tortilli gotowych lub z tego przepisu1 1/2 szklanki
mięsa z kurczaka, upieczonego i pokrojonego na małe kawałki1 1/2 szklanki
miksu serów:
mozzarelli i
cheddara, startych na tarce2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 1/2 szklanki
bulionu drobiowego3/4 szklanki
śmietany do
sosów1/4 szklanki marynowanych
papryczek pepperoni, posiekanychPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.Wymieszaj
kurczaka z połową
sera i zawiń je w rulon. Układaj je obok siebie w naczyniu do zapiekania.W rondelku najlepiej z grubym dnem, rozpuść na dużym ogniu
masło i wmieszaj trzepaczką
mąkę. Smaż ok. minuty i cały czas mieszając trzepaczką dolewaj
bulion drobiowy. Gotuj, aż sos zgęstnie.Dodaj
śmietanę i papryczki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.Polej tortille sosem i posyp resztą
serów.Piecz w piekarniku ok. 25 minut, następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne kilka minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.Wyjmij z piekarnika i podawaj z
sałatką.Smacznego!

English versionWhite chicken enchiladas ( 3 servings)Ingredients:6 medium tortillas1 1/2 cups cooked, shreded chicken1 1/2 cups mixed cheese:
mozzarella and
cheddar cheese,grated2 tablespoons butter2 tablespoons
flour1 1/2 cups chicken brpth3/4 cups sour cream1/4 cup pickled hot peppers, choppedPreparation:Preheat oven to 180 oC. Grease baking dish.Mix chicken with half the cheese and roll them up in the tortillas and place them in the baking dish.In a sauce pan, melt the butter and
whisk in the
flour. Cook for a minute after which add the chicken broth and
whisk until smooth. Let it cook until the sauce is thick and bubbly.Add the sour cream and hot peppers to the sauce pan and stir. Remove from heat.
Pour the sauce over the enchiladas and top with the remaining cheese.Bake for 25 minutes and then broil for 3 minutes to brown the top.Enjoy!Share the post "Enchiladas z
kurczakiem i
serami zapiekane w sosie
śmietanowym"



