ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z czerwonymi porzeczkami

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Cudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz na niedziele .
składniki na 4 porcje
masa owocowa
1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych)
2 szklanki cukru
biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
przepis
Porzeczki myjemy, oczyszczamy , wkładamy do rondla , dusimy na małym ogniu aż owoce się rozgotują .Wsypujemy 2 szklanki cukru , mieszając zagotowujemy . Masę owocową studzimy .
4 białka ubijamy na pianę , powoli wsypując szklankę cukru , ubijamy aż cukier się rozpuści .
Pianę mieszamy z 4 żółtkami . Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną a także proszek do pieczenia , mieszamy . Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 30 minut w temp. 180 st.
Biszkopt wystudzamy , przekrawamy na 2 krążki . Spód wkładamy do tortownicy, rozsmarowujemy masę owocową, przykrywamy drugim krążkiem . Lekko dociskamy , wierzch posypujemy cukrem pudrem .
warianty
zamiast czerwonych porzeczek można użyć innych owoców
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2012/10/biszkopt-z-czerwonymi-porzeczkami.html