Wykonanie
Cudowny i delikatny, puszysty i pełen
słodyczy a zarazem troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny
biszkopt z
czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz na niedziele .

składniki na 4 porcjemasa owocowa1 kg czerwonych
porzeczek ( ja użyłam mrożonych)2 szklanki
cukrubiszkopt4
jajka1 szklanka
cukruszklanka
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaprzepis
Porzeczki myjemy, oczyszczamy , wkładamy do rondla , dusimy na małym ogniu aż
owoce się rozgotują .Wsypujemy 2 szklanki
cukru , mieszając zagotowujemy . Masę
owocową studzimy .4
białka ubijamy na pianę , powoli wsypując szklankę
cukru , ubijamy aż
cukier się rozpuści .Pianę mieszamy z 4
żółtkami . Do masy jajecznej przesiewamy
mąkę pszenną i ziemniaczaną a także
proszek do pieczenia , mieszamy . Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 30 minut w temp. 180 st.
Biszkopt wystudzamy , przekrawamy na 2 krążki . Spód wkładamy do tortownicy, rozsmarowujemy masę
owocową, przykrywamy drugim krążkiem . Lekko dociskamy , wierzch posypujemy
cukrem pudrem .wariantyzamiast czerwonych
porzeczek można użyć innych
owoców