ßßß
Składniki na 4 szklanki:3 jajka2 łyżki cukru250 gr mascarpone150 ml wody2 łyżki herbaty zielonej senechy100 gr czekolady podłużne biszkopty3 - 4 łyżeczki herbaty Matchy do dekoracjiPrzygotowanie:Zaparzamy herbatę Senecha.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ubijamy białka na sztywną pianę.
W osobnej misce na parze ubijamy żółtka z cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku.
Dodajemy mascarpone do żółtek i mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy rozpuszczona czekoladę, mieszając cały czas.
Na samym końcu dodajemy białka.
Biszkopty maczamy w herbacie i układamy w pucharku na przemian z masą serową, posypując przez sitko herbat ą Matach a .
Deser wkładamy na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy matchamisù resztą herbaty Matcha. Deser podajemy schłodzony.