ßßß
Pyszny, puszysty omlet ze słodkimi bananami i sosem pachnącym cytrusami. Zrobiłam jeden duży omlet, ale następnym razem ciasto podzielę na dwie części i usmażę dwa mniejsze. Łatwiej będzie je przewrócić. Z tym trochę się namęczyłam.SkładnikiOmletjajka, 6 sztuksól, szczyptamąka pszenna, 6 łyżekmasło do smażeniabanany, 2 sztukisok z połowy cytryny,sok z 6 mandarynekcukier, 8 łyżekcukier puder do posypania omletaSposób przygotowania1. Omlet: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę składników i wymieszać (do ciasta można dodać 1 łyżkę cukru). Smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron. Z podanych składników wychodzi 1 duży omlet.2. Banany: cukier wsypać na suchą patelnię. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Zostawić na delikatnym ogniu, aż cukier zacznie bulgotać i zbrązowieje. Dodać sok z mandarynek. Chwilę gotować ciągle mieszając. Na koniec dodać banany pokrojone w plasterki.3. Omleta posypać cukrem pudrem, a następnie polać karmelizowanymi bananami.Przepis pochodzi z blogu Kwestia smaku.http://muscles.carrieunderwoodmusic.net/