Wykonanie


Przepis na świeże, wczesnoletnie ciasto. Nieprzesłodzona masa truskawkowa, na spodzie z
herbatników, najlepiej z
czekoladą. Lekkie, lubiane, podzielne. Polecam!Można też zamiast klasycznej tarty zrobić z tego ciasta tak lubianą "piankę
truskawkową" z
biszkoptami - gotowe
biszkopty, np. te podłużne.
Biszkopty wyłożyć na dno blaszki,
potem bardzo delikatnie wylewać masę
truskawkową (zbyt gwałtowne wylanie spowoduje, że
biszkopty się podniosą i znajdą się z środku ciasta zamiast na dnie)To ciasto może być w formie farty, ale także w dowolnej innej, np. w tortownicy.Jest pyszne!Składniki:225 g
herbatników polanych
czekoladą, najlepiej typu digestive, półsłodkich lub nawet lekko słonych60 g
masłaMasa truskawkowa:400
truskawek + kilka
truskawek do dekoracji2 łyżki (30 ml)
żelatyny w proszku*400 ml
śmietanki kremowej 30 %, dobrze schłodzonej⅓ szklanki
cukrusok z ½
cytryny*łyżki są zupełnie płaskie, użycie zbyt dużej ilości
żelatyny spowoduje, że pianka truskawkowa będzie zbyt ścisłaWykonanie:
Masło roztopić, przestudzić.
Ciastka włożyć do malaksera, zemleć na pył. Połączyć
ciasteczkowy pył i
masło - uzyskamy konsystencję mokrego piasku.Takim "piaskiem" wyłożyć formę do ciasta (nie trzeba jej niczym natłuszczać). Może być forma do tarty lub zwykła tortownica. W zależności od wielkości formy, starczy na samo dno lub dno + brzegi. Odstawić do lodówki na min. 20-30 minut do schłodzenia i zestalenia.
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka włożyć do miksera wraz z
sokiem z cytryny, zmiksować na gładko (zmiksowanie na początku małej partii
truskawek powoduje, że łatwiej nam będzie zmiksować resztę). Dołożyć kolejne partie
truskawek. Zmiksować.
Żelatynę zalać wrzątkiem w takiej ilości, by można ją było można wymieszać i była lekko płynna.
Żelatyna powinna się rozpuścić.Mus
truskawkowy zagotować, wyłączyć gaz, dodać
żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.Dobrze schłodzoną (przynajmniej 12 h w lodówce)
śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać łyżką ze schłodzonym musem
truskawkowym. Mus wylać do formy z
ciastem. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zestalenia.

***Może zrobisz dwa inne, pyszne ciasta?Ciasto z
truskawkami,
mascarpone i
bitą śmietaną - bez pieczenia

Torcik
śmietankowy z
rozmarynem i świeżymi
malinami - bez pieczenia