Wykonanie

Lody czekoladowe - kremowe, pyszne, nie do porównania z tymi dostępnymi w sklepie. Do tego łatwe do zrobienia.
Absolutny hit. Można zrobić je bez maszyny do
lodów (choć oczywiście posiadając maszynę, jest dużo szybciej i łatwiej).
Lody są robione bez
jajek, na bazie
kremu czekoladowo-
migdałowego (w oryginale nutelli). Przepis pochodzi z bloga Clotilde, ja bazowałam na modyfikacji Dorotus, dokonując dalszej zmiany - tak by
lody nie były bardzo słodkie. Podawałam je z domowym sosem
wiśniowym.Łatwe
lody czekoladowe, z
kremem czekoladowo-migdałowymi albo
czekoladowo-
orzechowym (np. nutelli)/Super Simple Nutella Ice CreamSkładniki:7-8 porcji1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)350 g
kremu czekoladowo-
orzechowego np. nutelli1 szklanka
mleka 2%Wykonanie:Oba
mleka i
krem czekoladowy włożyć do lodówki na kilkanaście godzin przed robieniem
lodów. Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną (trzepaczką). Może to potrwać kilka minut. Mieszaninę wlać do schłodzonego pojemnika maszyny do
lodów. Dalej postępować wg instrukcji na opakowaniu. W mojej maszynie zamrażanie trwa około 20-30 minut, następnie wkładam masę jeszcze na godzinę/dwie do zamrażalnika by
lody bardziej stwardniały.BEZ MASZYNY DO
LODÓW:Przygotowaną schłodzoną mieszankę
czekoladową, przelać do miski/plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania (można też użyć rózgi kuchennej). Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Najszybciej zamraża się płyn najbliżej ścianek naczynia.

Przepis na sos
wiśniowy do
lodów:Składniki:1 szklanka
wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych)1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
wodyWykonanie:
Wodę i
cukier wymieszać w małym garnuszku, dodać
wiśnie, pogotować 2-3 minuty. Ostudzić. Zmiksować na gładką masę.