ßßß
To jest dopiero coś ! Te ogórki powalają na kolana, serio :)Są pikantne, może nawet bardzo, idealne do kanapki, do sałatki, do obiadu czy jako zagryzka :)Wymagają trochę czasu, ale każda minuta jest tego warta ;)Można je jeść już po kilku dniach ale z czasem nabierają mocy.Spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( około 3 słoiki 550 ml )* 1,5 kg ogórków gruntowych,* 3 łyżeczki soli,* 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,* 400 g cukru,* 3 łyżeczki suszonych płatków chili,* 6 łyżek oliwy,* 1 główka czosnku,
Przygotowanie :Ogórki umyj i pokrój na 4 w słupki.Przełóż do dużej miski i zasyp solą, wymieszaj i odstaw na około godzin.W garnku zagotuj ocet z cukrem, dodaj oliwę i odstaw do przestudzenia.Połowę czosnku przeciśnij przez praskę, resztę pokrój w cienkie plasterki.Odcedź ogórki, dodaj płatki chili i czosnek, dolej zalewę, wymieszaj i odstaw na noc.Ogórki układaj pionowo w wyparzonych wcześniej słoikach, dopełni zalewą.Pasteryzuj około 15 minut.