Wykonanie

To jest dopiero coś ! Te
ogórki powalają na kolana,
serio :)Są pikantne, może nawet bardzo, idealne do kanapki, do sałatki, do obiadu czy jako zagryzka :)Wymagają trochę czasu, ale każda minuta jest tego warta ;)Można je jeść już po kilku dniach ale z czasem nabierają mocy.Spróbujcie koniecznie !

Składniki : ( około 3 słoiki 550 ml )* 1,5 kg
ogórków gruntowych,* 3 łyżeczki
soli,* 1 szklanka
octu spirytusowego 10 %,* 400 g
cukru,* 3 łyżeczki suszonych
płatków chili,* 6 łyżek
oliwy,* 1 główka
czosnku,

Przygotowanie :
Ogórki umyj i pokrój na 4 w słupki.Przełóż do dużej miski i zasyp
solą, wymieszaj i odstaw na około godzin.W garnku zagotuj
ocet z
cukrem, dodaj
oliwę i odstaw do przestudzenia.Połowę
czosnku przeciśnij przez praskę, resztę pokrój w cienkie plasterki.Odcedź
ogórki, dodaj
płatki chili i
czosnek, dolej zalewę, wymieszaj i odstaw na noc.
Ogórki układaj pionowo w wyparzonych wcześniej słoikach, dopełni zalewą.Pasteryzuj około 15 minut.