Wykonanie
Przepyszny
kurczak w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. U mnie są nóżki / udka, ale możesz użyć też piersi, albo całego
kurczaka ( pokrojonego oczywiście :P ).Składniki : ( 2 porcje )* 2
udka z kurczaka ( ja mam 5 nóżek, bo jakoś tak się złożyło ),* łyżka
oliwy,* 250 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego,* 10 gałązek
estragonu ( możesz zastąpić łyżką suszonego ),* 3 łyżki kwaśnej
śmietany,Przygotowanie :
Kurczaka umyj, osusz, przypraw
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzej
oliwę, obsmaż
kurczaka z każdej strony na złoty kolor, zdejmij z patelni do naczynia żaroodpornego.Na patelnie wlej
bulion, dodaj połowę
estragonu, zagotuj i dolej do
kurczaka.Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 25 minut.Sos wylej na patelnie, dodaj
śmietanę resztę
estragonu ( bez łodyżek ), pogotuj chwilę.Gotowe !