ßßß Cookit - przepis na kulki koksowe z mlekiem w proszku

kulki koksowe z mlekiem w proszku

nazwa

Wykonanie

Jeśli tak jak ja lubicie kokos i mleko w proszku to koniecznie musicie zrobić sobie takie kulki. Są banalne w przygotowaniu, choć formowanie zajmuje nieco czasu. Lubię kiedy w pralinkach czuć alkohol więc ich smak podkręciłam odrobiną spirytusu. Jeśli macie zamiar podać je dzieciom to alkohol musicie pominąć, choć moim zdaniem wtedy stracą sporo na smaku. Z podanych składników wychodzi bardzo dużo kulek.
Składniki:
120 g kruchych maślanych ciasteczek
120 g kokosu
200 g masła
200 g pełnego mleka w proszku
180 g cukru pudru
3 łyżki spirytusu
150 g kokosu do obtoczenia
3 łyżki dużych rodzynek
Ciasteczka i kokos zmielić blenderem na proszek. Mleko w proszku i cukier puder przesiać. Dodać masłom kokos, ciasteczka i spirytus. Wszystko razem zagnieść. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki wielkości orzecha, do środka wkładając po rodzynce. Kulki obtaczać w kokosie. Można je przechowywać w lodówce, wtedy zrobią się twardsze więc przed podaniem należy je odpowiednio wcześnie wyjąć.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/kulki-koksowe-z-mlekiem-w-proszku.html