Wykonanie

Ta kremowa i delikatna zupa to mój pomysł na wykorzystanie pozostałości niedzielnego rosołu. Mojej córeczce bardzo smakuje, zwłaszcza z grzankami. Czasami dodaję do niej gotowane
jajko, taką wersję też polecam.Składniki:1 , 5-2 litra czystego rosołupaczka
mrożonego szpinaku100 g
serka topionego bez dodatkówduży ząbek
czosnku150 g
chudego boczku wędzonego2 łyżki
śmietany 18%sólpieprzgrzankiRosół podgrzać, wrzucić
szpinak i gotować kilka minut. Dodać
serek topiony, mieszając gotować aż się rozpuści a następnie zmiksować blenderem na krem. Dodać rozdrobniony
czosnek, przyprawić.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Zupę zabielić
śmietaną. Podawać z
boczkiem i grzankami. Do smaku można posypać
natką.