Wykonanie

Prosty deser, bardzo lekki, aksamitny i puszysty. Zrobienie go nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności a i robi się go w kilka chwil. Im więcej
owoców i kolorów
galaretek użyjemy, tym bardziej kolorowy będzie deser. Ja dysponowałam tylko czerwoną i żółtą. Do wykonania tego deseru z reguły używa się
mleka skondensowanego z puszki, ja z braku takiego użyłam
mleka w kartoniku light (4% tłuszczu) i wyszło ok. Robiłam go w foremce silikonowej, świetnie "wyszedł" z formy i zastygł równo. Ostatnio często używam forem silikonowych i
mogę powiedzieć, że są w kuchni nieocenione.Składniki:1 średni kartonik
mleka skondensowanego niesłodzonego ( lub puszka, użyłam Gostyń)1
galaretka żółta1
galaretka czerwona1
banan1
pomarańczawiśnie20 g
czekolady rozpuszczonej z łyżką
mlekaKażdą
galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki
wody i ostudzić.
Mleko ubić mikserem na pianę, podzielić na połowę, do każdej wlać
galaretkę i ostudzić. Masy na zmianę wlewać do foremki i wrzucać pokrojone w plasterki
banany. Odstawić do zastygnięcia do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć z formy, polać rozpuszczoną z
mlekiem czekoladą i ozdobić
owocami.