ßßß
Prosty deser, bardzo lekki, aksamitny i puszysty. Zrobienie go nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności a i robi się go w kilka chwil. Im więcej owoców i kolorów galaretek użyjemy, tym bardziej kolorowy będzie deser. Ja dysponowałam tylko czerwoną i żółtą. Do wykonania tego deseru z reguły używa się mleka skondensowanego z puszki, ja z braku takiego użyłam mleka w kartoniku light (4% tłuszczu) i wyszło ok. Robiłam go w foremce silikonowej, świetnie "wyszedł" z formy i zastygł równo. Ostatnio często używam forem silikonowych i mogę powiedzieć, że są w kuchni nieocenione.Składniki:1 średni kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego ( lub puszka, użyłam Gostyń)1 galaretka żółta1 galaretka czerwona1 banan1 pomarańczawiśnie20 g czekolady rozpuszczonej z łyżką mlekaKażdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i ostudzić. Mleko ubić mikserem na pianę, podzielić na połowę, do każdej wlać galaretkę i ostudzić. Masy na zmianę wlewać do foremki i wrzucać pokrojone w plasterki banany. Odstawić do zastygnięcia do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć z formy, polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i ozdobić owocami.