Wykonanie
< Mazurek wielkanocny
wiśniowo-
czekoladowyPascha Wielkanocna >
Czekoladowe bananki na patyczkach
Przepis z duńskiej ksiązki kucharskiej- Kogebog for smaa kokke, gotowanie z dziećmi.Deser popularny w Anglii, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Forma podania nie musi być nudna, wystarczy pokroić
banana w skośne kawałki, nabić fikuśnie na drewniane patyczki do szaszłyka, ozdobić a efekt będzie miał całkiem niebanalny wygląd. Możemy użyć do niego ulubionego gatunku
czekolady czarnej,
mlecznej lub białej z dowolnymi dodatkami jak: kolorowe
wiórki kokosowe,
płatki migdała czy siekane orzeszki.
Składniki:1 dojrzały
banan na osobę30 gr
czekolady na 1
banana.Dodatki: siekane orzeszki, wiórkiWykonanie:
Banana obieramy, kroimy w ukośne kawałki ( tak aby wyszło 6 kawałków)Patyczek od szaszłyka dzielimy na 3 kawałki. Nabijamy na każdy patyczek po 2 kawałki
banana.
Czekoladę kruszymy, wkładamy do rondelka z małą ilością
wody ( aby się nie przypaliła) grzejemy na małym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia.Możemy też rozpuścić
czekoladę w gorącej kąpieli
wodnej.W garnku gotujemy
wodę, wkładamy do niego mniejszy rondelek w którym znajduje się połamana
czekolada. Trzymamy na małym ogniu, czekamy aż
czekolada w rondelku rozpuści się pod wpływem gorącej kąpieli.Rozpuszczoną
czekoladą polewamy każdy patyczek z
bananem, posypujemy wierzch orzeszkami i wiórkami.Czekamy aż
czekolada zastygnie na bananach.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Mazurek wielkanocny
wiśniowo-
czekoladowyPascha Wielkanocna >