ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe bananki na patyczkach

Czekoladowe bananki na patyczkach

nazwa

Składniki

Wykonanie

< Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy
Pascha Wielkanocna >
Czekoladowe bananki na patyczkach
Przepis z duńskiej ksiązki kucharskiej- Kogebog for smaa kokke, gotowanie z dziećmi.
Deser popularny w Anglii, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Forma podania nie musi być nudna, wystarczy pokroić banana w skośne kawałki, nabić fikuśnie na drewniane patyczki do szaszłyka, ozdobić a efekt będzie miał całkiem niebanalny wygląd. Możemy użyć do niego ulubionego gatunku czekolady czarnej, mlecznej lub białej z dowolnymi dodatkami jak: kolorowe wiórki kokosowe, płatki migdała czy siekane orzeszki.
Składniki:
1 dojrzały banan na osobę
30 gr czekolady na 1 banana.
Dodatki: siekane orzeszki, wiórki
Wykonanie:
Banana obieramy, kroimy w ukośne kawałki ( tak aby wyszło 6 kawałków)Patyczek od szaszłyka dzielimy na 3 kawałki. Nabijamy na każdy patyczek po 2 kawałki banana.
Czekoladę kruszymy, wkładamy do rondelka z małą ilością wody ( aby się nie przypaliła) grzejemy na małym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia.
Możemy też rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli wodnej.
W garnku gotujemy wodę, wkładamy do niego mniejszy rondelek w którym znajduje się połamana czekolada. Trzymamy na małym ogniu, czekamy aż czekolada w rondelku rozpuści się pod wpływem gorącej kąpieli.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy każdy patyczek z bananem, posypujemy wierzch orzeszkami i wiórkami.
Czekamy aż czekolada zastygnie na bananach.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy
Pascha Wielkanocna >
Źródło:http://panikucharka.pl/desery/czekoladowe-bananki-na-patyczkach