ßßß
Składniki -trochę na oko , tak na 1 , 5 m osłonki poliamidowej 120 mm :0,5 kg tłustego boczku ze skórą0 , 5 kg skórek wieprzowych3 ozorki wieprzowe1 szt duże serce wieprzowe1 kg łopatki wieprzowej1/2 szklanki suszonej krwisól, pieprz, 2 łyżeczki kminek mielony , 3 łyżeczki majeranek ,kilka listków laurowych2 łyżeczki żelatyny
Mięso i podroby ( języki wcześniej sparzamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórę ) wkładamy do mocno osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i gotujemy do miękkości . Studzimy , języki kroimy w kostkę , a resztę mięsa mielimy -wrzucamy wszystko do michy . Ja następnym razem pokroje, także część skórek .
Doprawiamy przyprawami,żelatyną -nie żałując soli , gdyż mięso bardzo ją chłonie i mimo że sypałam moim zdaniem sporo , to wyszedł lekko nie dosolony . Dodajemy krew , pół szklanki wywaru z gotowania mięsa i mieszamy ..mieszamy i mieszamy ,aż wszystko zamieni się w czarną ciastolinę . Osłonkę ogrzewamy w wodzie o temperaturze 40 C przez 15 minut . Po tym czasie związujemy jeden koniec , a przez drugi wkładamy łyżką lub ręką ( ręką jest wygodniej ) masę salcesonową ugniatając ,żeby pozbyć się bąbelków powietrza . Mocno ściągamy i zawiązujemy . Parzymy w temperaturze 70-80 C przez 65 minut . Następnie wyjmujemy , kładziemy na desce , a drugą przyciskamy , np.stawiając coś na niej , żeby lekko się spłaszczył , tak pozostawiamy do ostygnięcia . Po tym czasie zdejmujemy deski , wkładamy do lodówki ,a potem do brzucha.. pycha 😉 Smacznego i udanego salcesoniku domowego