Wykonanie

Lubicie trufle? Ja, tak i to bardzo :D Dzisiaj mam przepis w wersji tylko dla dorosłych. Z dodatkiem
żurawiny, która zanim została dodana do masy czekoladowej została porządnie namoczona w
wódce. Zamiast zwykłych
herbatników do
trufli zostały użyte korzenne
ciastka, które nadają takiego fajnego, korzennego smaku.
Trufle mogą być przepysznym zwieńczeniem np. uroczystej kolacji wigilijnej. Mogą też być miłym prezentem dla bliskiej osoby. Wystarczy zapakować w celofan, zawiązać wstążeczką i pyszny prezent gotowy :DSkładniki:200 ml
śmietany kremówki200 g
gorzkiej czekolady100 g zmielonych, korzennych
ciasteczek50 g
żurawinywódka około 50-100 ml
kakao do obtaczania
Żurawinę zalewamy
wódką (nie za dużo, wystarczy żeby przykrywała
owoce). Odstawiamy na minimum 30 minut, możemy odstawić nawet na całą noc.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wsypujemy zmielone
ciastka i mieszamy. Na koniec dodajemy odciśniętą
żurawinę Mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej przy pomocy łyżeczki wyjmujemy odrobinę masy i w dłoniach formujemy kuleczki, obtaczamy w
kakao. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.* Zamiast
żurawiny możemy wykorzystać
suszoną śliwkę. Moczymy ją w
alkoholu (może być
rum) a następnie kroimy na mniejsze kawałki.