ßßß
Lubicie trufle? Ja, tak i to bardzo :D Dzisiaj mam przepis w wersji tylko dla dorosłych. Z dodatkiem żurawiny, która zanim została dodana do masy czekoladowej została porządnie namoczona w wódce. Zamiast zwykłych herbatników do trufli zostały użyte korzenne ciastka, które nadają takiego fajnego, korzennego smaku. Trufle mogą być przepysznym zwieńczeniem np. uroczystej kolacji wigilijnej. Mogą też być miłym prezentem dla bliskiej osoby. Wystarczy zapakować w celofan, zawiązać wstążeczką i pyszny prezent gotowy :DSkładniki:200 ml śmietany kremówki200 g gorzkiej czekolady100 g zmielonych, korzennych ciasteczek50 g żurawinywódka około 50-100 mlkakao do obtaczaniaŻurawinę zalewamy wódką (nie za dużo, wystarczy żeby przykrywała owoce). Odstawiamy na minimum 30 minut, możemy odstawić nawet na całą noc. Śmietanę kremówkę podgrzewamy powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wsypujemy zmielone ciastka i mieszamy. Na koniec dodajemy odciśniętą żurawinę Mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej przy pomocy łyżeczki wyjmujemy odrobinę masy i w dłoniach formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.* Zamiast żurawiny możemy wykorzystać suszoną śliwkę. Moczymy ją w alkoholu (może być rum) a następnie kroimy na mniejsze kawałki.