ßßß
Bardzo dobre, wilgotne ciasto w smaku przypominające babkę z dodatkiem jabłek.Składniki:5 jajek1 szklanka cukru3 szklanki przesianej mąki100 ml oleju400 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku1 łyżeczka sody5-6 małych jabłekpłatki migdałowe do posypaniaForma keksówkaFormę wykładamy pergaminem, na środku wzdłuż układamy obrane, pokrojone na ćwiartki jabłka.Jajka ubijamy gdy będą już podbite wsypujemy pomalutku cukier. Ubijamy do momentu jego rozpuszczenia (pod palcami nie możemy wyczuwać grudek cukru). Zmniejszamy obroty wlewamy olej, następnie jogurt. Gdy całość będzie już połączona pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto wylewamy na jabłka, posypójemy płatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy a przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.