ßßß
Ten rok chce zacząć od lekkiego, dietetycznego ciasta nie to że macie przejść na dietę :D ale po takim maratonie świątecznym czasami dobrze jest zjeść mniej kaloryczne ciasto. Jest ono wykonane z dwóch gatunków mąki, ale jeśli chcemy to możemy zrezygnować z maki pszennej i całkowicie zastąpić ją pełnoziarnistą. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i ekspresowe w wykonaniu.Szczęścia Wszystkim w nowym roku :DSkładniki:3 jajka130 g cukru trzcinowego140 g mąki pszennej140 g maki pełnoziarnistej300 g jogurtu naturalnego100 ml oleju1,5 łyżeczki sody100 g żurawinyForemka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaWszystkie składniki oprócz żurawiny wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach do momentu połączenia około 1 minuty. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremki i pieczemy 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Jeśli mamy ochotę możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.