Wykonanie

Ten rok chce zacząć od lekkiego, dietetycznego ciasta nie to że macie przejść na dietę :D ale po takim maratonie świątecznym czasami dobrze jest zjeść mniej kaloryczne ciasto. Jest ono wykonane z dwóch gatunków
mąki, ale jeśli chcemy to możemy zrezygnować z
maki pszennej i całkowicie zastąpić ją pełnoziarnistą. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i ekspresowe w wykonaniu.
Szczęścia Wszystkim w nowym roku :D
Składniki:
3
jajka130 g
cukru trzcinowego140 g
mąki pszennej140 g
maki pełnoziarnistej
300 g
jogurtu naturalnego100 ml
oleju1,5 łyżeczki
sody100 g
żurawinyForemka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Wszystkie składniki oprócz
żurawiny wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach do momentu połączenia około 1 minuty. Dodajemy
żurawinę. Przekładamy do foremki i pieczemy 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Jeśli mamy ochotę możemy oprószyć ciasto
cukrem pudrem.