Wykonanie
Idealny na upalne dni!Schłodzony i podany z kostkami
lodu, cudownie ugasi pragnienie.
Arbuz składa się z 92% z
wody,ale jest to
woda z dodatkiem witaminy C.
Owoc ten zawiera niewiele
cukrów bo tylko 6%.Ma niewiele kalorii, jest więc idealny dla osób dbających o linię;-)Zawiera dużą ilość potasu.W czarnych pestkach
arbuza znajduje się sporo składników mineralnychz łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem.Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji
owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do
soków.
Arbuz bogaty jest w:LIKOPEN silny przeciwutleniacz chroniący układ krwionośny przed licznymi schorzeniami.Podobnie jak inne karoteny ma również właściwości anty-nowotworowe.CYTRULINĘ ten aminokwas przekształca się w nerkach w pochodny aminokwas argininę (ang. arginine). Ten zaś ma podobne właściwości jak osławiona już viagra – rozszerza naczynia krwionośne co niezależnie od „innych zbawiennych efektów” polepsza cyrkulację
krwi i sprzyja spadkowi ciśnienia. Niestety widoczne efekty można osiągnąć jedynie konsumując duże ilości
arbuza (kilka szklanek soku
arbuza dziennie)....Sok można wzbogacić dodając do niego sok z
kiwi i/lub
cytryny.Polecam!
Arbuza obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki.Umyłam świeże gałązki
mięty.
Przecisnęłam
owoc wraz z pestkami i
miętą przez wyciskarkę.
Sok schłodziłam, dodałam kostki
lodu i gotowe.