ßßß
Salsa z pieczonego bakłażana,duszonych pomidorówz dodatkiem czosnku i świeżej bazylii.Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna.Składniki:bakłażanjeden duży lub dwa,trzy małe pomidorydwa ząbki czosnkugarść świeżych listków bazyliioreganosólczarny świeżo zmielony czarny pieprzolej do smażeniagrzankiBakłażana obrałam ze skórki.Pokroiłam na plasterki.Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok.Przy użyciu ręczników papierowych- wytarłam jego nadmiar.
Podsmażyłam go na patelni na złoty kolor.
Pomidory obrałam ze skórki.Pokroiłam w kostkę i smażyłam na oleju na patelni.
Dodałam przyprawy,starte ząbki czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował.
Usmażone plasterki bakłażana pokroiłam na mniejsze części idodałam do pomidorów.
Z mojego pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.
Pokroiłam je i dodałam do sosu.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku.Można użyć blendera i wszystko zmiksować.
Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki iposmarować je naszą salsą.Smacznego!