ßßß
Składniki:1 kg Serca wieprzowego1/2kg wątroby wieprzowej (można użyć mniej)1/2 kg podgardla lub boczku surowego20dkg słoninymajeranek do smaku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz do smakujelita ( u nas naturalne)2 szklanki krwi wieprzowej1kg kaszy jęczmiennej
Wykonanie:Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle.Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną.Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy.Możemy cieszyć się gotowym domowym wyrobem.Poniżej dodaję kilka fotografii, które udało się nam zrobić podczas pracy ;)


