Wykonanie
Ziemniaki to generalnie podstawowy dodatek do obiadu... Gdy jednak pojawią się
młode, korzystam ile
mogę i urozmaicam ich podawanie. Ostatnio wpadłam na pomysł aby podaj je z
rozmarynem,na parapecie rośnie u mnie świeży wiec przechodząc obok "niego" przypominał mi aby go wypróbować;)

Składniki:1 kg
ziemniaków2-3 gałązki świeżego
rozmarynułyżka płaska
soli2 szczypty
pieprzu kolorowego2 szczypty
pieprzu młotkowanegogarść startego
parmezanu2 łyżki
oliwy
Wykonanie:Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 220*C
Ziemniaki szczoteczką "szorujemy" pod bieżącą
wodą , następnie osuszamy,Przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, kroimy na połowę (wzdłuż ich długości), a większe na 4 części.dodajemy
przyprawy, skrapiamy
oliwą - wszystko mieszamy aby przeprawy " oblepiły" wszystkie
ziemniaki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45- 50 minut.W połowie pieczenia przewracamy
ziemniaki,Dziesięć minut przed końcem obsypujemy
ziemniaki parmezanemPodałam ze
schabem w aromatycznej panierce.